Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Boek van nabestaanden van dodelijk arbeidsongeval

Boek van nabestaanden van dodelijk arbeidsongeval

Op 13 augustus 2014 wordt Toon van der Loo onwel bij zijn werk in een reactor. Hij raakt in coma en overlijdt. Later wordt de werkgever veroordeeld wegens nalatigheid. In het boek TOON. De impact van een dodelijk arbeidsongeval vertellen zijn echtgenote Karien en zijn schoonbroer Patrick hoe zij het arbeidsongeval en de nasleep ervan hebben beleefd.

Veiligheidsdag

In het boek vragen de auteurs zich af waarom bedrijven en de slachtoffers na een bedrijfsongeval haast automatisch in een juridisch gevecht belanden en waarom verzekeraars automatische brieven sturen en geen enkel medeleven tonen. Toen hun zaak in beroep diende behandeld te worden, besloten de nabestaanden van Toon het beroep in te trekken. In plaats daarvan wilden ze een jaarlijkse veiligheidsdag organiseren bij de werkgever van Toon. Deze laatste ging daarmee akkoord.

Aanpak

Sedertdien trekken Karien en haar broer Patrick door het land om steun en begrip te vragen voor deze aanpak. Ze leggen uit dat een straf niet overeenstemt met het hen aangedane leed. Het is veel beter om aandacht te geven aan de werkomstandigheden waarin het ongeval kon gebeuren en daar een verbeteringsplan voor op te stellen.

  • TOON. De impact van een dodelijk arbeidsongeval, Karien van der Loo en Patrick van de Sande, uitg.  Donald Suidman, BigBusinessPublishers, 288 blz, € 24,50, isbn 9789491757549