Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Belgische werknemer klampt zich vast aan zijn stoel

Belgische werknemer klampt zich vast aan zijn stoel

Veel Belgen hebben geregeld een negatief buikgevoel op het werk. Eén op de tien voelt zich zelfs elke dag slecht door dat werk. Tot overmaat van ramp legt bijna driekwart zich daar bij neer en zoekt géén ander werk.

Een en ander blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Agilitas, het vroegere t-interim. Vooral jonge Belgen onder de 34 hebben last van een negatief buikgevoel op het werk. 58,5% van hen voelt zich maandelijks slecht in zijn vel op het werk. Voor 35- tot 49-jarigen is dat 49,7%, voor 50-plussers 46%.

Leen Martens, woordvoerder Agilitas, ziet een mismatch tussen de verwachtingen van jonge Belgen en die van vele werkgevers op het vlak van taken, maar ook over persoonlijkheid en bedrijfscultuur.

Helft legt zich neer bij negatief buikgevoel

Meer dan de helft (53,3%) neemt er eigenlijk al vrede mee dat het werk hen vaak een slecht buikgevoel geeft. 73,1% onderneemt geen stappen om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Leen Martens (Agilitas) concludeert dat heel wat werknemers hun buikgevoel niet volgen als het gaat over werk. "Nochtans speelt je goedvoelen in je job een belangrijke rol in ons algemeen geluksgevoel. Vandaar onze oproep om meer te luisteren naar je buikgevoel. Mensen die op basis van hun buikgevoel een keuze maken, staan veel bewuster in het leven, benutten hun talenten echt, leren meer bij, zijn productiever en vooral gelukkiger." Agilitas ontwikkelde overigens een 'buikgevoeltest': buikgevoeltest.agilitas.be

Top 5 redenen voor een slecht buikgevoel op het werk:

  1. Ik voel me niet gewaardeerd: 14,3%
  2. Strakke deadlines: 13%
  3. Veeleisende klanten: 12,3%
  4. De weg van en naar het werk is stresserend (files, openbaar vervoer): 11,8%
  5. Mijn work-lifebalans is niet in evenwicht: 11,6%