Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

België 17de in wereldwijde talentindex

België 17de in wereldwijde talentindex

Volgens de Global Talent Competitiveness Index (GTCI) van 2019 zijn Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten nog altijd de sterkste talentmagneten. Landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika zien hun talenten vooral wegvloeien. België zakt een plaatsje in de ranglijst, vooral door de politieke instabiliteit.

Onder meer Nederland, Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk scoren beter dan België. In de jaarlijkse GTCI-index stond België vorig jaar nog op de 16de plaats, op een totaal van 125 landen.

Politieke instabiliteit

Maar wie in de cijfers duikt, ziet een ander plaatje: de relatie tussen de Belgische overheden en de bedrijfswereld is hier slechter dan in de meeste andere landen (86ste plaats). En qua politieke instabiliteit staan we op de 41ste plaats. Factoren die ervoor zorgen dat ons land globaal genomen slechter scoort dan in 2018.

België scoort wél erg goed op het vlak van sociale zekerheid (5de plaats). Het aantal wetenschappers en ingenieurs in ons land is dan weer een pijnpunt: in die ranking staan we pas 40ste. Ook de kloof tussen wat mannen en vrouwen verdienen is groot (46ste).

Ondernemingszin

Vooral landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika zien hun talenten wegvloeien naar het buitenland. Omdat talent een belangrijke factor is voor groei en welvaart, is het tekort eraan in die regio’s een belangrijke zorg voor bedrijven, landen en steden.

De onderzoekers concluderen dat het wereldwijd vooral ondernemingszin is die het verschil maakt. De manier waarop overheden dat aanmoedigen heeft invloed op de competitiviteit met andere landen. Volgens de onderzoekers zijn innovatie van onderen uit en de ondersteuning van werknemers daarbij de sleutel. Vooral steden, en al helemaal de slimme steden, zijn daarbij het ecosysteem dat talenten aantrekt. Washington blijkt de meest aantrekkelijke stad ter wereld, Brussel landt op de 18de plaats, na een 10de plaats vorig jaar.

Vijfjaarsanalyse

Voor het eerst toont het GTCI ook een analyse over langere termijn, gebaseerd op alle edities sinds 2013. De voornaamste conclusie daarbij is dat de kloof tussen de talentkampioenen en de rest van de wereld toeneemt. In de landen waar de talentcompetitiviteit sowieso al sterk was, groeit die nog verder. En waar hij zwakker is, is hij relatief verzwakt.