Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Belgen waren in 2016 niet meer afwezig door de Rode Duivels

Belgen waren in 2016 niet meer afwezig door de Rode Duivels

Is er een Rode Duivels-effect op het werk? Zijn er meer vakantieaanvragen voor de dag van of de dag na een match? HR-dienstengroep Acerta bekeek haar absenteïsmegegevens over het EK van 2016: werknemers zijn niet meer afwezig dan anders als de Rode Duivels spelen.

Geen EK 2016-effect 

Bij het EK in 2016 zijn werknemers alleszins niet massaal afwezig gebleven van het werk. De speeluren vielen telkens ’s avonds, buiten de gewone werkuren, maar hoe zat het met de werkdag na zo’n voetbalavond?

Acerta legde het aantal toegekende vakantiedagen op die dagen naast overeenkomstige weekdagen van een jaar eerder (2015) en een jaar later (2017). Die vergelijking leert dat het voetbal niet meteen gezorgd heeft voor meer afwezigheden. Bij de allereerste wedstrijd van het EK 2016 lag het percentage vakantieaanvragen voor ’s anderendaags lichtjes hoger dan andere jaren. Kwam dat door de verse spanning of was het die dinsdag net heel mooi weer? De stijging zou zich de volgende wedstrijden alleszins niet herhalen. Om een volledig beeld te krijgen van afwezigheden, keek Acerta ook naar de ziekteperiodes van één dag. Ook voor deze soort afwezigheden was de stijging niet significant. Overigens: er is ook geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Voetbal en vakantiepolicy

Dat werkgevers niet hoeven te vrezen voor een significante stijging van het absenteïsme op de dag na een wedstrijd van de Rode Duivels, betekent nog niet dat ze het fenomeen WK 2018 zomaar naast zich kunnen neerleggen. Ze kunnen zelfs best voldoende vroeg enkele goede afspraken maken. Want in tegenstelling tot het vorige EK en het WK in 2014, worden er nu wel wedstrijden gespeeld tijdens de werkuren.