Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Belg verdient 1,2% meer dan vorig jaar

Belg verdient 1,2% meer dan vorig jaar

Vorig jaar is het basissalaris van de Belg met 1,2 % toegenomen. Het gaat om de laagste loonstijging sinds het crisisjaar 2009. Tegelijk krijgen steeds meer werknemers een bonus.

 

Wat opvalt, is dat het percentage van de loonstijging vooral te danken is aan de hogere indexering in vergelijking met vorig jaar,  zo blijkt verder nog uit de salarisstudie van hr-consultancybureau Hudson. De toegekende loonsverhoging bovenop de indexering daalde vorig jaar namelijk van 1,2% naar 0,8%. De senior manager is procentueel gezien de grootste verliezer. In 2015 kreeg die nog 2,0 %, in 2016 nog maar 0,7%. De stijging van 1,2% van het basissalaris is de laagste sinds crisisjaar 2009 (toen 0,9%).

 

De twee hoofdredenen zijn de loonnorm en de aanhoudende economisch onzekerheid.

 

De studie hield ook bij dat vorig jaar 6 op de 10 Belgische werknemers een bonus kregen. Bert De Greve, Director Organisational Talent Management bij Hudson, ziet nu dat het aantal rechthebbenden vooral bij de senior managers toeneemt en hun bonus verder verhoogt. “Hun basisloon stijgt dus minder snel, maar die stabilisering wordt gecompenseerd door hogere bonussen.”

 

Ook opmerkelijk is dat ook kleine bedrijven een inhaalbeweging maken op het vlak van bonussen. Op jaarbasis kan een bediende zich aan ongeveer 2.250 euro bruto verwachten. Voor een senior manager kan dat bedrag oplopen tot iets meer dan 17.300 bruto euro.

 

Tegenover de voorgaande jaren krijgen meer bedienden en kaderleden een bonus, maar ligt die globaal genomen lager, omdat de koek in kleinere deeltjes wordt verdeeld.

 

Bovendien krijgen werknemers die hoger op de ladder staan, vaker een bonus uitbetaald in de vorm van opties, aandelen of warranten, om fiscale redenen. “Die zogenoemde non-cash bonussen zien we de laatste jaren steeds vaker opduiken en het ziet er niet naar uit dat die trend snel zal veranderen.”

 

De Generieke Salarisstudie is een jaarlijkse studie uitgevoerd door hr-consultancybedrijf Hudson. De 23ste editie gaat over de periode van februari 2015 tot januari 2016 en 713 bedrijven, goed voor 166.000 Belgische werknemers, vulden de studie in.