Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

BASF en Stad Antwerpen werken samen om afstemming onderwijs en industrie te verbeteren

BASF en Stad Antwerpen werken samen om afstemming onderwijs en industrie te verbeteren

Drie jaar na het ondertekenen van het charter ‘Elementen voor Talenten’ stelden BASF en Stad Antwerpen de resultaten voor van hun samenwerking. Doelstellingen van het charter waren: STEM-onderwijs stimuleren, inzetten op studiekeuzebegeleiding en de afstemming tussen onderwijs en industrie verbeteren.

Het charter kwam er in 2014 naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van BASF in Antwerpen. Om de verbondenheid met de omgeving te vieren, engageerde BASF zich om zes initiatieven te ondersteunen die de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt vergroten, in het bijzonder in de industriële omgeving van de Antwerpse haven. Het bedrijf trok hiervoor 300.000 euro uit en ondersteunde eveneens met technische expertise.

Zes uiteenlopende projecten helpen jongeren uit de regio bij de oriëntatie naar een studie en job met toekomst.

Didactische petrochemische 'miniplant' met procesinstallatie
Een van de gerealiseerde projecten is de didactische petrochemische 'miniplant' met procesinstallatie die AP Hogeschool bouwde op haar campus Spoor Noord. De studenten elektromechanica zijn vanaf volgend academiejaar de eersten die er aan de slag gaan. Zij krijgen training op het vlak van procesautomatisering, onderhoudstechniek, industriële netwerkconfiguratie, enz. Ook andere opleidingen van AP, zoals energiemanagement, integrale veiligheid en chemie voor werkplekervaring, kunnen terecht in de miniplant.

Het realiseren van de miniplant hield een intensieve samenwerking van twee jaar in tussen de lectoren elektromechanica en heel wat vakspecialisten van onder meer BASF, Monsanto, Emerson, KSB, PA Solutions en Samson. De totale kostprijs van het project bedraagt 520.000 euro. AP Hogeschool heeft de grootste investeringskost gedragen. Dankzij ‘Elementen voor Talenten’ is twintig procent van de miniplant gefinancierd door BASF en Stad Antwerpen.

Bron: Made in Antwerpen