Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Arbeiders in garagesector mogen 150 vrijwillige overuren presteren

Arbeiders in garagesector mogen 150 vrijwillige overuren presteren

Vakbonden en werkgevers in de garagesector hebben een ontwerp van sociaal akkoord bereikt, waardoor per jaar 150 vrijwillige overuren kunnen worden gepresteerd. De extra vrijwillige overuren worden mogelijk gemaakt door de wet-Peeters over werkbaar en wendbaar werk. De garagesector is een van de eerste sectoren die een akkoord daarover sluit.

Sleutel op bedrijfsniveau

In het protocol is overeengekomen om het aantal vrijwillige overuren op te trekken naar 150 uren per jaar, omgerekend gemiddeld drie overuren per week. Daarover moet wel op bedrijfsniveau een akkoord zijn, benadrukt Lieve De Preter, algemeen secretaris voor de christelijke metaalvakbond ACV Metea. Als er geen vakbondsvertegenwoordiging is binnen de bedrijven, is het de lokale sectorale secretaris die een akkoord zal sluiten.

Binnen de garagesector is er een grote vraag naar flexibiliteit, klinkt het bij Traxio, de spreekbuis voor de sector. "Heel wat bedrijven krijgen op korte tijd een gigantische toevloed aan werk. Denk bijvoorbeeld aan bandencentrales die van winter- naar zomerbanden moeten wisselen en omgekeerd, of garages die hagelschade moeten herstellen", aldus woordvoerder Philippe Decrock.

Het ontwerp van cao zal gelden voor zowat 26.000 arbeiders uit de garagesector, die overwegend in kmo's werken.

Bron: Knack