Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Ahold-Delhaize en Walmart vervangen onderhoudspersoneel snel door robots

Ahold-Delhaize en Walmart vervangen onderhoudspersoneel snel door robots

De Amerikaanse supermarktketen Walmart en de Nederlands-Belgische combinatie Ahold-Delhaize maken snel werk van de vervanging van hun onderhoudspersoneel door robots.

Zonder ontslagen

Walmart test in enkele van zijn winkels de robot EMMA uit. Dat is een geautomatiseerde zelfrijdende vloerreiniger. De ontwerper van EMMA is Brain Corp., een bedrijf uit Californië. Dat zet zijn robots in de markt als vervangers voor de traditionele onderhoudsploeg. Ahold-Delhaize, dat in de VS de Food Lion-keten uitbaat, wil binnen de vijf jaar al zijn winkels door robots laten reinigen. Dat stond te lezen in een recente editie van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Ook nu laten beide bedrijven weten dat er geen ontslagen zullen vallen. De betrokken werknemers zullen de ‘de vrijgekomen tijd elders kunnen benutten.’

4 km/uur

EMMA (een acroniem voor Enabling Mobile Machine Automation) kan zich tegen een snelheid van 4 km/uur door de gangen van een supermarkt bewegen. Daarbij worden onoplettende klanten en andere obstakels handig vermeden. Elke EMMA is voorzien van artificiële intelligentie en slaat alle informatie op die hij bij elke rit registreert. Die informatie laat de robot toe steeds beter te worden in de taken die hij verricht.
Begin deze maand raakte bekend dat Walmart in vijftig van zijn supermarkten robots gaat introduceren om er de voorraden te scannen. Eerder deze week plaatste het bedrijf een bestelling voor vijftien zelfrijdende trucks bij Tesla.

Bron: Express.live