Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Agoria: staking schaadt vooral onze reputatie

Agoria: staking schaadt vooral onze reputatie

Van honderd grote technologische bedrijven zegt zeventig procent dat ze meer dan de helft productieverlies zullen oplopen door de staking van vandaag. Veertig procent zal volledig productieverlies lijden. Maar technologiefederatie Agoria ligt nog meer wakker van de reputatieschade.

Een en ander blijkt uit een rondvraag van technologiefederatie Agoria. De staking zal dus grote economische schade veroorzaken. "Maar de reputatieschade is veel groter dan de schade in euro's", waarschuwt Marc Lambotte, CEO van Agoria. "Hier in België is voortdurend iemand aan het staken. Is het nu een nationale staking, een staking van het openbaar vervoer of van de luchtverkeersleiders. Dat onderscheid wordt in het buitenland niet gemaakt. Dat is een onderschat probleem." De CEO van Agoria denkt dat we het effect pas binnen enkele jaren zien. Hij zegt weet te hebben van grote investeringen waar ons land naast heeft gegrepen uit schrik voor stakingen.

Huidig sociaal overlegmodel werkt niet meer

De Agoria-topman lanceert daarom een oproep om het overleg zo snel mogelijk te hervatten, "in het belang van de 180.000 werknemers in de technologische maakindustrie. We moeten vaststellen dat het huidig sociaal overlegmodel niet meer werkt. Maar wij willen samen met de vakbonden aan een nieuw overlegmodel werken, voor de bescherming van de banen van zovele mensen. Het is nog niet te laat, de onderhandelingstafel is nog steeds gedekt. We gaan enkel vooruit als we de tegenstellingen samen overstijgen en oplossen, in het belang van onze welvaart en ons welzijn.”

0,8 procent of 4,8%?

“Laat ons daarbij wel vertrekken van de juiste cijfers. De loonwet moet volgens de vakbonden worden aangepast, zodat vrije onderhandelingen mogelijk zijn en er meer dan 0,8 procent loonopslag mogelijk is. Maar het gaat niet over 0,8 procent, wel over 4,6 procent, want de automatische indexering bedraagt 3,8 procent. We moeten het hele verhaal vertellen”, vindt Lambotte.

“Eind 2019 zullen er naar schatting 310.841 mensen werken in de technologische sector. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan bij de start van de legislatuur in 2014, terwijl we er slechts 10.000 extra beloofd of ingeschat hadden.  Laat ons alles doen voor de bescherming van 180.000 jobs in de maakindustrie."