Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

ABVV gekant tegen loonblokkering

ABVV gekant tegen loonblokkering

De Internationale Arbeidsorganisatie berekende dat de Belgische werknemer de afgelopen drie jaar 2,3% aan koopkracht verloor. De socialistische vakbond ABVV wil dat bij de komende onderhandelingen voor een Interprofessioneel Akkoord de lonen stijgen in verhouding tot gestegen productiviteit en levensduurte.

Volgens het ABVV lopen de Belgische lonen sedert 1996 met 12% achter op onze stijgende productiviteit. De indexsprong, lage loonstijgingen, hogere accijnzen en de afbouw van cruciale publieke voorzieningen, zoals openbaar vervoer, hebben volgens het ABVV het gezinsinkomen uitgehold. De bond eist een stevige verhoging van de koopkracht en ziet hierin een grote rol voor het sociaal overleg.

Koopkracht

Een zuivere toepassing van de nieuwe wet op het concurrentievermogen zou de facto de komende twee jaar de lonen blokkeren. De eerste cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven wijzen hier op. Met de nieuwe wet op de loonvorming wordt het in elk geval onmogelijk om tegemoet te komen aan de legitieme eisen over koopkracht van het grootste deel van de bevolking, zo meent het ABVV. De werkgevers en de regering moeten inzien dat een looncarcan onhoudbaar is, vindt de socialistische bond.